Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Uw bestanden snel en veilig opslaan met RAID

computers

Iedere computergebruiker slaat zijn data ergens op. Of dit  nu op de computer zelf is of op een externe opslagplaats. Maar wist u dat er,  naast de opslagplaats, ook veel verschil is in de manier van opslaan. Bent u  bijvoorbeeld iemand die voor snelheid gaat tijdens het opslaan, kiest u voor  een veilig en betrouwbaar systeem of heeft u het liefst een combinatie van  beide? In alle gevallen is het opslaan met behulp van RAID een oplossing.

RAID staat voor Redundant Array of Independent Disks. Met  RAID zorgt u dat verschillende harde schijven (of SSD's) een eenheid vormen. De  data wordt daarbij verspreid over de verschillende schijven opgeslagen. RAID  kan toegepast worden op schijven in een netwerkschijf of NAS, maar ook op  schijven in uw computer.

JBOD en RAID-0

Er zijn behoorlijk wat verschillende manieren waarop u de  schijven kunt samenvoegen. We bespreken hier de meest voorkomende  configuraties. De eenvoudigste is JBOD, wat staat voor Just a Bunch Of Disks. De  capaciteit van de schijven die u wilt koppelen wordt simpelweg samengepakt en  het systeem spreekt het geheel aan als een enkele opslaglocatie. Als er een  schijf kapot gaat of uitvalt, is de data op de overige schijven nog intact en  benaderbaar. RAID-0 lijkt tot op zekere hoogte op JBOD, want ook bij deze RAID configuratie  wordt de data verdeeld over de schijven. Bij JBOD is er echter altijd maar één  schijf aan het werk als u er data naartoe schrijft of juist ophaalt, terwijl  dat bij RAID-0 meerdere schijven tegelijkertijd zijn. Dit zorgt voor een  significante verhoging van de lees- en schrijfsnelheid, maar ook voor een groot  risico. Als er in RAID-0 een schijf uitvalt, is de data op de complete array  verloren. We raden deze configuratie alleen aan wanneer het u alleen om  snelheid te doen is en u geen blijvende waarde hecht aan de data.

RAID-1 en RAID-5

Bij zowel RAID-1 als bij RAID-5 is er sprake van het  inbouwen van een veiligheidsmarge. RAID-1 is ook bekend als de 'mirror'-variant  van RAID; alle data wordt twee keer in zijn geheel opgeslagen. Bij gebruik van  twee schijven, blijft er dus de helft van de totale opslagcapaciteit over die u  kunt gebruiken. De andere helft is voor de kopie. Als één van de twee schijven  uitvalt, heeft u al uw data nog op de andere staan. RAID-5 maakt het ook  mogelijk om verloren data bij uitval van één schijf weer terug te halen, maar  doet dat op een andere manier. Hier wordt namelijk gebruikgemaakt van zogeheten  pariteitblokken. Als u weleens bestanden downloadt, die u later nog moet kunnen  repareren, dan heeft u vast ook weleens PAR bestanden gezien. Die werken  hetzelfde als de pariteitblokken, die RAID-5 maakt voor de bestanden die op de  schijven staan. Als één van de schijven uitvalt, kan de data die op die schijf  stond met behulp van de pariteitblokken, die over de verschillende schijven  worden uitgespreid, worden gereconstrueerd.

Wat heeft u nodig?

Om RAID op uw laptop of computer te kunnen gebruiken, heeft  u niets extra's nodig. U kunt in het besturingssysteem instellen hoe u de verschillende  schijven in uw computer aan wilt sturen. Ga hiervoor in het Configuratiescherm  (ingedeeld in Grote Pictogrammen) naar Opslagruimten. Daar kunt u de stations  kiezen die u samen wilt voegen en kunt u ook kiezen welk RAID niveau u wilt  gebruiken. 'Eenvoudig' staat voor RAID-0, 'Mirror' voor RAID-1 en 'Pariteit'  voor RAID-5. Naast de schijven in uw computer, is het ook mogelijk om extern  aangesloten schijven op deze manier aan te sturen.

Wilt u meer informatie over RAID of hulp bij het toepassen ervan?  Stel uw vraag in ons Helpcenter of kom  langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Meer weten? Lees ook: Wat is de beste manier om uw data op te slaan?

Bekijk alle tips Bekijk alle interne harde schijven